Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Az oldal tartalama egy frissebb verziójú Adobe Flash Player telepítését igényli.

Get Adobe Flash player

Iratkozzon fel hírlevelünkre!   Akciós ajánlatok várják minden hónapban.  


Windows Blue

Apróbb változásokat hoz a Windows 8-hoz a valószínűleg nyáron megjelenő Windows Blue. A csiszolásként felfogható újdonság sem hozza vissza a Start menüt, az inkonzisztens felületen viszont sok helyen okosan javít.

Kiszivárogtak az első, Windows Blue-ról származó képernyőképek. A szoftver korai, első mérföldkő utáni, második mérföldkő előtti állapotáról már nagyjából leolvashatóak a fejlesztés irányai, a Metro-gyűlölőknek láthatóan nem igyekszik kedvére tenni a redmondi szoftveróriás. A kiszivárgott szoftver build verziója 9364.

A fanyalgóknak érdemes gyorsan kijózanodniuk, marad a Metro (vagy végleges nevén a Modern) felület, a kinézeten azonban alaposan faragott a Microsoft. A csempék az új kiadásban jobban átméretezhetőek, testreszabhatóak, létezik már egészen pici, ikonnyi és hatalmas, az eddigi magasságnak kétszeresével rendelkező csempe is. A beállítások a színvilág és a metrós háttér dolgában is szélesebbek lettek, immár jóval több paraméterrel cicomázhatjuk a felületet, és végre az egyes csempék színe is kedvünkre állítható, így lehet a munka kék, a szórakozás pedig piros hátterű például.

Fontosabb változás, hogy végre a Vezérlőpult teljes funkcionalitása elérhető lesz a többszintűvé váló Modern felületről, magyarítva a Gépházból is, így nem kell az Asztalt megnyitani majd egyes beállítások módosításához. A Windows 8-ban ugyanis roppant inkonzisztens módon felhasználót csak a Modern felületen lehet létrehozni, azt adminisztrátori jogosultsággal felruházni viszont kizárólag a hagyományos Vezérlőpultban lehet, tehát legalább egy váltásra mindenképp szükség van egy egyszerű feladat elvégzéséhez.

A képek tanúsága szerint fejlődik majd a Snap View is, ezentúl nem csak 320 pixel széles lehet a kisméretű alkalmazás, hanem van lehetőség fele-fele arányban, sőt, négy részre is osztani a képernyőt, négy különböző alkalmazás között. Érdemes megemlíteni, hogy egyelőre az Asztal a Windows 8-hoz képest semmiben nem változott, így a Start menü sem tért vissza - persze ez még erősen kiadás előtti szoftver, így ez akár változhat is.

A Windows Blue a kiszivárgó tervek szerint nagyjából egy időben érkezik a Microsoft összes platformjára, a szerveres, mobilos, PC-s rendszerek néhány hónap eltéréssel kapnak alapos frissítést. A hírek szerint megújulnak a webes szolgáltatások és a metrós alkalmazások is, az egy éves frissítési periódusra minden csapatot ráállítottak tavaly. A Blue frissítés részeként érkezik egyébként az Internet Explorer 11-es változata is, ennek újdonságairól azonban egyelőre semmit nem tudni.

Mi az üzleti modell?

Amit egyelőre nem tudni, hogy a PC-s kiadás üzleti modellje hogyan néz ki pontosan. Elképzelhető, hogy egyszerű frissítésként megjelenik, kvázi szervízcsomagként, ebben az esetben minden Windows 8-felhasználó kedvére telepítheti majd és ugyanígy lesz elérhető a Windows RT-t futtató tableteken is. A másik út az Apple által követett üzleti modell, a szintén 12 hónapos frissítési ciklussal rendelkező OS X minden frissítéséért pénz kérnek, igaz, jóval kevesebbet, mint amennyibe egy teljes Windows-licenc kerül (jelenleg 20 dollár).

További változásokért érdemes a Winbeta videóját megnézni:

Forrás: http://www.hwsw.hu



Feltöltve: 2013. 03. 27. 07:38
Copyright © 2012 U'n'IT Network. Minden jog fenntartva.