Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Az oldal tartalama egy frissebb verziójú Adobe Flash Player telepítését igényli.

Get Adobe Flash player

Iratkozzon fel hírlevelünkre!   Akciós ajánlatok várják minden hónapban.  


Hibás az új Android

Sokan epekedve várják, hogy hamar megérkezzen készülékükre az Android Jelly Bean legfrissebb verziója, de a Nexus 4 tulajdonosok tapasztalatai szerint egyáltalán nem hátrány néhány hónappal később sorra kerülni. Az új verzió állítólag hemzseg a hibáktól és gyakran lefagy.

Büszkén posztolták a Nexus tulajdonosok a screenshotokat, miután telepítették az Android 4.3 frissítést a készülékükre. A szájuk akkor görbült csak le, amikor kiderült, hogy az új verzió még távolról sem nevezhető stabilnak. Sokan számoltak be arról, hogy a készülék a frissítés telepítése óta gyakran lefagy, könnyen túlmelegszik, illetve a leggyakrabban említett problémák közt van a megdöbbentően gyors lemerülés is.

Annak ellenére vagy éppen azért, mert a Nexus 4 az első készülékek között volt, ami felkerült a frissíthető listára, a legtöbb probléma ezzel a modellel volt. A gyors merülés, fagyás és melegedés mellett igen sokan jeleztek olyan hibát, hogy induláskor, belépéskor egy végtelen ciklusba kerültek, a készülék nem kérte be a jelszót/PIN-t, így gyakorlatilag használhatatlan lett a mobil.

Az úttörők sorsa

Más felhasználók arról számoltak be, hogy az okostelefonjuk használhatatlanra lassult, míg megint mások arra panaszkodtak, hogy a multitouch képességét vesztette el a kijelző. Ritkán, de előfordultak adatvesztések, térerő problémák, illetve köddé vált alkalmazások is, de a ritka jelenségek nem feltétlenül biztos, hogy köthetőek a frissítéshez. A belépési problémák miatt viszont sokaknak gyári visszaállítást kellett végezni a telefonjukon, lemondva minden nem szinkronizált adatról.

A Google hivatalosan nem kommentálta az esetet, ha valóban problémák vannak az új ROM-mal, akkor azt valószínűleg egy hamarosan érkező gyorsjavítással orvosolják majd. Azoknak a felhasználóknak, akiknek még csak most érkezik a frissítés, érdemes várni pár napot vagy hetet, a 4.3-as verzió egyébként sem tartalmaz semmi olyan újdonságot, ami miatt érdemes lenne azonnal váltani. A beszámolók szerint egyébként a problémák egy részét megoldotta egy gyári visszaállítás, előfordulhat, hogy nem az új ROM-mal, csak a frissítési folyamattal vannak gondok. Előfordulhat, hogy a régi rendszerből túl sok hulladék maradt ott, amit a telepítő nem kezelt megfelelően.

A Jelly Bean penetráció egyébként épp most ért egy komoly mérföldkőhöz, a legalább 4.1-es verziójú Androidot futtató készülékek aránya átlépte a 40 százalékot. Az eggyel korábbi, de dizájn szempontjából már szinte azonos 4.0 egy további 22,5 százalékkal szerepel a listában, és persze továbbra is tartja magát a 2-3 évvel ezelőtti csúcskészülékek, illetve az 1-2 éves középkategóriás modellek verziója a 2.3-as Gingerbread 33 százalékkal. Az itt ragadt modelleket már soha nem fogják a gyártók frissíteni, sok esetben a hardver nem is megfelelő a 4-es Android futtatására a kevés memória miatt. Mondhatni a Gingerbread az Android Windows XP-je. Az alkalmazáspiactereken aktívan vásárló közönség jelentős része viszont már 4.0 felett van, ami a fejlesztők/kiadók számára jó hír.

Nem-hivatalos 4.3 biztosan lesz

Akiknek a gyári Android sem elég rétegműfaj, azoknak sem kell szomorkodni, a CyanogenMod csapat bejelentette, hogy hamarosan érkezik a CyanogenMod 10.2, ami már az Android 4.3-ra épül, illetve a Paranoid Android csapattól is érkezett egy egyedi ROM “Nexus 4 Mako 4.3 JSS15J Preview” néven. A Samsung, HTC, Sony és LG háza tájáról azonban egyelőre még csak szándéknyilatkozat sem érkezett azzal kapcsolatban, hogy igyekeznek majd követni a verzióváltást.

A Google persze egy ideje már csökkentette a gyártóktól és mobilszolgáltatóktól való kitettségét, ugyanis minden fontosabb szolgáltatását kivette az Android rendszerből és külön alkalmazásként kezeli. Így ahhoz, hogy a Google mobilos univerzum megújuljon nem szükséges rendszert is frissíteni, hanem alkalmazásonként is megoldható.Feltöltve: 2013. 08. 04. 22:07
Copyright © 2012 U'n'IT Network. Minden jog fenntartva.