Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Az oldal tartalama egy frissebb verziójú Adobe Flash Player telepítését igényli.

Get Adobe Flash player

Iratkozzon fel hírlevelünkre!   Akciós ajánlatok várják minden hónapban.  


4G-vel indult a 4-es metró

A hosszú építkezési és tesztelési fázist követően birtokba vehették a budapestiek az új, kelet-nyugati irányú, 4-es metróvonalat. A föld alatt a legkorszerűbb műszaki környezet mellett a legkorszerűbb telekommunikációs szolgáltatások is jelen lesznek.

Hivatalosan is átadták Budapest új, kelet-nyugati irányú metróvonalát, a 4-es metrót, mely a főváros közlekedési hálózatának minden szempontból legkorszerűbb eleme lesz. A műszaki környezet része a modern metrókocsikon és állomásokon túl az a telekommunikációs infrastruktúra is, melyet a mobiltávközlési cégek vittek le a föld alá: a szolgáltatók közül kettő 4G-s mobilnetet is kínál majd a 4-es metrón.

Az új metróvonal építése során a telekommunikációs infrastruktúra létesítése, illetve beilleszthetősége immár kiemelt szempontként volt jelen, nem úgy, mint a korábbi metróvonalaknál, melyeket a 60-as, 70-es években (az M1-es vonal esetén még régebben) úgy építettek ki, hogy értelemszerűen egyáltalán nem számoltak a bővülő telekommunikációs hálózat által kívánt feltételekkel. Mindez nagyban megkönnyítette a projekten dolgozó mérnökök munkáját, a kompakt bázisállomások elhelyezése, illetve a gerinchálózati összeköttetés megteremtése jóval kevesebb problémával járt, mint az M1-es, M2-es és M3-as vonalak esetében.


Az M4 Szent Gellért téri megállója
Forrás: BKK

Többek közt ez, illetve a mobil bázisállomások fejlődése tette lehetővé azt, hogy a három magyarországi operátor közül kettő (a Telenor Magyarország és a Magyar Telekom) a jelenleg elérhető legkorszerűbb, leggyorsabb mobilnetes hálózatot telepítette a 4-es metró teljes vonalán - a Telenor a Hipernet 4G szolgáltatás révén akár 150 Mbps elméleti letöltési sávszélességet is biztosíthat cellánként, míg a Telekomnál a maximális adatátviteli sebesség 60 Mbps. Technológiai sajátosságokból adódóan azonban a földfelszíni celláknál tapasztalható sávszélességet nem feltétlenül tudja majd elérni a metróban lévő hálózat.

A Telekom ugyanakkor nem csak a 4-es metró, hanem a 2-es és 3-as vonalak teljes hosszán, valamint áprilistól az M1-en is LTE technológiával szolgáltat - jelentette be mai közleményében a társaság. Az LTE szolgáltatással hazánkban először megjelenő cég mára egyébként mintegy 40%-os kültéri lakossági lefedettséget kínál a leggyorsabb rendszerrel, főleg Budapestre és a nagyvárosokra koncentrálva. A Telenor ezzel szemben szigetszerűen, elsősorban a vidékre koncentrálva építi ki a 4G-s cellákat, a cég egyelőre Budapesten sem kínál teljes LTE-lefedettséget.

A Vodafone Magyarország az egyetlen magyar mobilszolgáltató, mely nem rendelkezik 4G-s hálózattal, de úgy tudjuk, hogy a 4-es metróvonalon a piros szolgáltatónak is lesz 3G-s szolgáltatása. A Vodafone volt egyébként Magyarországon az első mobilszolgáltató, mely 3G-s szolgáltatást indított a budapesti metróban, 2011 decemberében.

Forrás: hwsw.huFeltöltve: 2014. 03. 29. 21:22
Copyright © 2012 U'n'IT Network. Minden jog fenntartva.