Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Az oldal tartalama egy frissebb verziójú Adobe Flash Player telepítését igényli.

Get Adobe Flash player

Iratkozzon fel hírlevelünkre!   Akciós ajánlatok várják minden hónapban.  


Az Apple bemutatta az új iPadet

Az Apple szerdán – a várakozásoknak megfelelően – bejelentette rendkívül népszerű táblagépének továbbfejlesztett kiadását. Az új generáció azok számára nem szolgál meglepetéssel, akik követték a hónapok óta keringő iparági pletykákat: pontosan azok az újítások kerültek bele, melyekről a szaksajtó cikkezett. Egy olyan jellemzője van csupán, amire nem számítottunk: a készülék neve se nem iPad 3, se nem iPad HD, hanem pusztán „új iPad”.

Az új generációs tablet 9,7 colos kijelzőjének felbontása 2048 × 1536 pixel, négyszerese a korábbi modellekének. Az Apple közleménye hangsúlyozta: ez 3,1 millió képpontot jelent, bő 1 millióval többet, mint amivel a HD-televíziók gazdálkodhatnak. A kijelző azonban nem csupán a „retina” felbontásban jobb, mint a korábbi generációkban használtak: a színtelítettségen is javítottak, állítólag pontosan 44 százalékkal, ami a gyakorlatban gazdagabb, kontrasztosabb képeket jelent.

Ennyi képpont megjelenítéséhez természetesen nagyobb teljesítményű processzor és grafikus vezérlő is kell: ezeket tartalmazza az új A5X chip, melyben négymagos GPU található. A vállalat szerint ez a SoC négyszer akkora számítási kapacitással rendelkezik, mint az NVIDIA Tegra 3 és kétszer olyan gyors, mint az iPad 2-ben használt A5.


Lecserélték a korábbi generáció sokat kritizált kameráját is: az új iPadbe 5 megapixeles, autofókuszos, képstabilizátorral megtámogatott hátoldali kamera került, amely 1080p felbontású videók felvételére is alkalmas. Az Apple szerint ez ugyanazt a lencserendszert kapta meg, amelyik az iPhone 4S-ben dolgozik. Az elülső webkamera VGA-felbontása ugyanakkor nem változott.

További újdonság, hogy a mobilinternetes modellek támogatják az LTE-hálózatokat is, mégpedig úgy, hogy a korábbi generáció tízórás akkumulátoros üzemidejéről nem kell lemondani. Ezt alighanem nagyobb teljesítményű akkuval tudja csak biztosítani a cég, ez lehet a magyarázata a 0,6 milliméteres vastagodásnak és a leheletnyivel nagyobb súlynak. Az új tablet otthoni hotspotként is használható – legfeljebb öt eszközzel –, már ha erre az internetszolgáltató lehetőséget ad.



Ahogy az elődje, az iOS 5.1 operációs rendszert futtató új iPad is hatféle változatban lesz kapható: mind a csak wifis, mind a wifi- és LTE-vezérlővel is rendelkező modellből van 16, 32 vagy 64 GB-os kiadás. Az Egyesült Államokban már a jövő héten, március 16-től megvásárolható lesz az összes modell, március 23-től pedig további 25 országban, köztük Magyarországon is elérhetővé válnak. Akárcsak az iPad 2 megjelenésekor, a termék ára a mostani generációváltást követően sem változik: a legolcsóbb kiszerelés 499 dollárba, a legdrágább 829 dollárba kerül majd. Az Apple a bemutatóval egy időben 100 dollárral csökkentette az iPad 2 széria kiskerárát: ebből a 16 GB-os modell 399 dollárért, ennek 3G-s változata pedig 529 dollárért lesz beszerezhető.

Az iOS 5.1 újítása, hogy a felhasználó gépelés helyett diktálhat is a készüléknek a virtuális billentyűzeten elérhető mikrofon gomb megnyomása után. Az Apple néhány tabletes alkalmazását is frissítette a premier alkalmából: ezek közé tartozik a GarageBand, az iMovie és az iWork appcsalád, illetve kiadta az iPhoto szoftvert is a készülékre.



Forrás: http://itcafe.hu/

Feltöltve: 2012. 03. 09. 22:58
Copyright © 2012 U'n'IT Network. Minden jog fenntartva.