Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Az oldal tartalama egy frissebb verziójú Adobe Flash Player telepítését igényli.

Get Adobe Flash player

Iratkozzon fel hírlevelünkre!   Akciós ajánlatok várják minden hónapban.  


Hol helyezkedik el a Win 8 a Windows-történelemben?

A Paint, a Jegyzettömb és a Vágólap már az első Windows-ban is ott volt, a Metro felület viszont csak a következőben lesz benne. A kis, képes Windows-történelem után esélyeket is latolgatunk: siker vagy bukás lesz a Microsoft-rendszer teljes egészében kipróbálható, legújabb verziója?

Nincs olyan számítógép-használó, aki ha jelenleg nem is Windows-rendszeren nyomkod, ne találkozott volna már a Microsoft domináns operációs rendszerével. A Gemius mérése szerint itthon 95 százalékos részesedésű alapprogram a legtöbb fejben egyet jelent a számítógéppel.

Az első Windows-ra viszont egészen biztosan kevesen emlékeznek már. A 16 színű felület kinézetre még egy tintát nyelt DOS-ra hasonlított, de funkcionálisan már nagyon sok ma is ismert elemet pakoltak bele: volt Paint, Jegyzettömb, Naptár, Vezérlőpult, és elérhető volt a vágólap névre keresztelt megoldás is, ami nélkül nehezebben lettek volna megvalósíthatók korunk plágiumbotrányai.

Windows 1.01

Fotó: Microsoft
Bár a mobileszközök térnyerésével újra a teljes képernyős felületek kezdenek előtérbe kerülni, az asztali operációs rendszerek egyik fontos tulajdonságát jelentette az elmúlt években a megnyitott ablakok egymásra helyezhetősége. Ez az überfunkció kimaradt az első ablakos rendszerből, de a Windows 2-nek már sajátja volt.

Igazi mérföldkő volt a platform történetében az 1990 májusában megjelent harmadik Windows. A 3.x verziók több mint 5 évig jelentettek egyet az asztali operációs rendszerrel. A DOS-os programindító és fájlkezelő modulokat felváltotta a ma is ismert jellegű, ikonalapú programkezelő és a listás fájlmenedzser. Az irodai munkára gyakorolt hatás szempontjából az egyik mai napig legfontosabb elem a 3.1-ben jelent meg: az Aknakereső. Érdekesség, hogy a 3.x rendszerű Windows telepítéséhez és futtatásához 6-7 megányi szabad tárhelyre és 384 kilobájtnyi szabad memóriára volt szükség.

Windows 3.11

Fotó: Microsoft
A Rolling Stones Start Me Up című dalával indult be a Windows 95 reklámkampánya. A program meglehetősen gyakran nem teljesítette az együttes ígéretét (“If you start me up / I'll never stop”), a lefagyás viszonylag gyakran előfordult vele. Ma már viccesnek hangzik, de ez volt az oprendszer első verziója, amelyikben beépített internet-támogatás és plug’n’play áldás is volt. A programért anno 10 ezer forintot kellett kifizetni.

Windows 95

Fotó: Microsoft
A Windows 98 kevés látványos újítást hozott, így ebből a rendszerből nem képernyőképet mutatunk, hanem bemutatója legemlékezetesebb pillanatát.
Kék halál a Windows 98 bemutatóján
További videók
A legfelejthetőbb Windows ezután jött: a Millennium Edition éltciklusa mindössze egy évig tartott, de ez már akkor sem zavart senkit.

És akkor jött az XP

Az XP vitathatatlanul a csúcs, az etalon, a sokak által a mai napig legjobban összerakottnak és legmegbízhatóbbnak tartott Windows. 11 éve jelent meg, de sokan még mindig ezt használják: a hazai piacon a Gemius adatai alapján a magyar internetes forgalom felét még mindig XP-t futtató gépek és felhasználók bonyolítják. (Nemzetközi szinten a más módszertannal készülő W3-statisztika szerint már a Windows 7 vezet.) A jelentősen feljavított felhasználói felületű, a korábbiaknál gyorsabban felálló rendszerbe került be először a külsős szoftver nélküli cd-írás lehetősége, a behelyezett lemezeket automatikusan elindító AutoPlay, vagy például a beépített tűzfal.

Windows XP, az ablakok mögött az ikonikussá vált lankás háttérkép

Fotó: Microsoft
Az XP-t az egyik leginkább vitatott Windows követte. A Vista nem nagyon terjedt el, a kritikusok lassúságát és nehézkességét bírálták, de a cikk írójának például semmivel nem volt több baja vele, mint mondjuk az XP-vel. A Vista leglátványosabb újdonsága az átlátszó elemekkel operáló Aero felület volt, a legnagyobb bukásként behozott funkciót pedig a Windows-on igazából soha nem elterjedő gadgetek (minialkalmazások) jelentették.

Windows Vista

Fotó: Microsoft
A nagy bukást aztán szép siker követte: a szépen átdolgozott, a Vistánál valóba sokkal felhasználóbarátabb Windows 7-ből három év alatt 525 millió példány fogyott el. A 7-es finomításokat és több eszközzel való kompatibilitást hozott, új elemként pedig a taskbart felváltó Superbar került bele a Microsoft oprendszerébe.

Windows 7 superbar

Fotó: Microsoft
Windows 8: nagy várakozások, nagy kétkedések

A Microsoft története most az őszre várt Windows 8 utolsó simításainál tart. Aki kíváncsi az újdonságra, már letöltheti az operációs rendszer kiadásközeli verzióját. A szoftver leglátványosabb újdonsága a Windows Phone által ihletett Metro felület, ami egyben a legvitatottabb újítás is. Az IDC szerint például lassan terjed majd a Windows 8, mert a Metro UI a legtöbb tradicionális pc-felhasználó számára érdektelen lesz. Így gondolja ezt Chris Pirillo is, aki édesapját ültette a Windows 8 elé. A kísérlet eredménye az alábbi videón látható. (A videó angol nyelvű, de minimális nyelvtudással érhető a lényeg.)
A Windows 8 Pirillo-próbája
További videók
A Windows 8 azonban nem csak a pc-k körében szeretne hódítani, a Microsoft ezzel szeretne betörni a tabletek frontjára is. Itt az érintésre optimalizált Metro felület már vitathatatlanul jó döntés, de az IDC szerint akkora késéssel érkezik a táblákra az idei év végén a Microsoft, hogy nem lesz túl sok esélye rövid távon látható részesedést szerezni.

A szoftveróriás pedig sok reményt fűz a Win8-hoz, szerintük ez a sok-sok éve csak csinosítgatott Windows újjászületése. A kiadást követő évben 500 milliót szeretnének belőle eladni, tehát majdnem annyit, mint amennyit az egyébként leggyorsabban fogyó 7-esből három év alatt sikerült.

A Windows 8 Metro felülete

Fotó: Microsoft
Az 500 milliós szám kétségtelenül meredeknek hangzik. Hiába kerül alkalmazásbolt és Metro felület a Windows-ba, új pc-t egyre kevesebben vásárolnak, a régi oprendszerének frissítésében pedig egyre kevesebb a logika: amire eddig a 7-est lehetett használni, arra ezután is megteszi majd, ha pedig fejleszteni szeretne az ember, akkor mostanában inkább egy okosmobilt vagy táblagépet vesz, nem pedig új operációs rendszerbe fektet.

Forrás: HVG.HU

Feltöltve: 2012. 06. 04. 18:26
Copyright © 2012 U'n'IT Network. Minden jog fenntartva.