Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Az oldal tartalama egy frissebb verziójú Adobe Flash Player telepítését igényli.

Get Adobe Flash player

Iratkozzon fel hírlevelünkre!   Akciós ajánlatok várják minden hónapban.  


Kié lesz a Dell?

A Wall Street Journal forrásai szerint két újabb ajánlat is érkezhet a Dell részvényeire - az ismert nagybefektető Carl Icahn mellett a Blackstone kockázatitőke-cég is szeretné megszerezni a számítógépgyártót.

Februárban jelentette be a Dell, hogy egy magántőkés kivásárlás keretében kivonulna a tőzsdéről. A cégalapító elnök-vezérigazgató a Silver Lake Partners részvényenként 13,65 dollárt fizetne a jelenlegi tulajdonosoknak, ami a kivásárlásról szóló pletykák felreppenése előtti árfolyamhoz képest 25 százalékos prémiumot jelent. A tranzakció célja, hogy a cég menedzsmentjének ne keljen folyamatosan a negyedéves pénzügyi eredményekre fókuszálnia, így hosszabb távú, nagyobb horderejű, rövid távon fájdalmas átalakításra is sor kerülhet. Ezt követően a Dell feltételezhetően visszatérne a tőzsdére, immár a korábbinál értékesebb cégként.

Noha a cég már hosszú évek óta fokozatosan elfordulóban van a személyi számítógépek piacától, PC-gyártóból teljes körű nagyvállalati beszállítói pozícióra törekedik, amelynek portfóliójában a felhasználói végpontok (vállalati PC-k), munkaállomások, kiszolgálók, hálózati berendezések, tárolók is megtalálhatók, az egészre felügyelő menedzsmentszoftverekkel és a telepítést, üzemeltetést és fejlesztést segítő szolgáltató ágazattal együtt. Ennek ellenére a Dell PC-piaci kitettsége továbbra is magas, az árbevétel majdnem fele származik személyi számítógépek értékesítéséből, amelyeken viszont papírvékony nyereség van mindössze.

Michael Dell

Két újabb ajánlat érkezhet

A Dell részvények árfolyama a hivatalos bejelentés óta lényegében folyamatosan erősödik és mára 14 dollár felett jár, ami arra enged következtetni, a tulajdonosok többre értékelik a céget a megajánlott 13,65 dollárnál és esetleg jobb ajánlatot várnak. A Reuters szerint több nagybefektető is kevesli a Dell által felkínált összeget - a Southeastern Asset Managementés a T. Rowe Price is nyíltan hangoztatta, hogy a 13,65 dolláros ár nem elegendő és ezért a tranzakció ellen fognak szavazni.

A Wall Street Journal bennfentes forrásai szerint két ajánlat is befutott a hétvégén a tranzakciók előkészítő bizottsághoz, és mindkettő magasabb részvényenként 14 dollárnál. A Blackstone Group papíronként legalább 14,25 dollárt fizetne állítólag, a vállalatban jelenleg is jelentős (de 5 százalékot el nem érő) tulajdonrészt birtokló Carl Icahn pedig 15 dollárt kínál. A két ajánlat közös jellemzője, hogy nem vonatkoznak az összes közkézen levő részvényre - vagyis ha ezen tranzakciók valamelyike létrejönne, az optimista részvényesek megtarthatnák tulajdonrészüket.

Carl Icahn állítólag a részvények 58 százalékát venné meg, vagyis a jelenlegi tulajdonosok kezében maradna a Dell 42 százaléka. A Blackstone a hírek szerint nem szabott ilyen határt, a kockázatitőke-befektető egyszerűen azokat a részvényeket venné meg, amelyeket a tulajdonosok az ajánlott árét el akarnak adni - ha valaki bízik a Dell jövőjében és a papírok emelkedésében, megtarthatná azokat. A WSJ azt is tudni véli, amennyiben a Blackstone ajánlata lenne a befutó, a cég mintegy 5 milliárd dollárért a GE Capitalnak adná el a Dell pénzügyi szolgáltató tevékenységét (amely a nagyobb beruházásokhoz dolgoz ki finanszírozási konstrukciókat az IT-vásárlók számára).

Carl Icahn

Dell csak egyszer hibázhat

A Dell várhatóan még ma hivatalosan is bejelenti, a kivásárlást előkészítő bizottság megfelelőnek találta-e a Blackstone és Icahn ajánlatát. Amennyiben igen, akkor prezentálniuk kell azokat és megkezdődhet az alkudozás, amely hetekig is eltarthat. Ennek során a cégalapító-névadó-vezérigazgatónak jobb ajánlattal kell előjönnie, ha a saját elképzelései mentén szeretné átalakítania a számítógépgyártó vállalatot. Érdekesség, hogy a Dell mindössze egy lehetőséget ad alapítójának, hogy megemelje ajánlatát - ha Michael Dell erre kényszerül, valószínűleg az eredeti 13,65 dollárnál jóval többet kínál majd a tulajdonosoknak, egyéb esetben elképzelhető, hogy teljesen elveszíti az irányítást az általa alapított és róla elnevezett társaság felett.


Forrás: http://www.hwsw.hu/



Feltöltve: 2013. 03. 27. 07:34
Copyright © 2012 U'n'IT Network. Minden jog fenntartva.