Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Az oldal tartalama egy frissebb verziójú Adobe Flash Player telepítését igényli.

Get Adobe Flash player

Iratkozzon fel hírlevelünkre!   Akciós ajánlatok várják minden hónapban.  


Elkészült a Debian 7

Bő két évvel elődje, a Debian 6 után megjelent a szakmai berkekben töretlenül népszerű Debian új, 7-es, Wheezy kódnéven fejlesztet verziója is. A rendszer a Debian 6 óta megszokott módon kizárólag szabad szoftverből áll, a kereskedelmi szoftvereket a non-free ágról lehet külön letölteni. Hangsúlyt kaptak a felhős platformok is.

A rendszer legszembetűnőbb újdonsága a megújult GNOME felület, amely immár a 3.4-es kiadású és a GNOME shell, amely a telepítés során alapértelmezettnek számít. A Debian hagyományosan kiforrott, érett szoftvereket emel be a disztribúcióba. Ennek megfelelően a Linux kernel verziója 3.2-es, még tavaly januárból, a Samba hálózati fájlmegosztó pedig 3.6.6.-os, nem pedig a legújabb, 4-es.

A többi alapértelmezett szoftver sem mai darab, a LibreOffice 3.5-ös, az X.Org 7.7-es, a gcc pedig 4.7-es verziószámmal került be. Az alapértelmezett szoftverek között a Firefox debianos verziója, az Iceweasel 20-as kiadása és az Icedove 10-es verziója is szerepel. Biztonsági problémákat okozhat ugyanakkor az OpenJDK lemaradása, a 6b27 és 7u3 biztonsági rései miatt érdemes a böngészőbe épülő modult letiltani. Az újabb verziókat igénylők természetesen telepíthetik a frissebb kiadásokat az unstable/teszt ágról, a rendszerbe csak a kiforrott, szélsőségesen kitesztelt, stabil szoftverek kerültek be.

Újdonság, hogy a szöveges és a grafikus felület mellett a telepítő kapott egy vakok és gyengénlátók számára kidolgozott változatot is, amely felolvassa a felület szövegeit. A Debian már korábban támogatta a Braille-alapú kimeneteket, ezt egészíti most ki ez a felolvasó megoldás. Az eredmény azonban meglehetősen felemás, a rendszer ugyanis a HUP.hu kommentelőinek tapasztalata szerint a log teljes szövegét is felolvassa.

Multiarch támogatással

A Wheezy sokat várt újdonsága, hogy képes egyszerre több processzorarchitektúrát is párhuzamosan kezelni. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó telepíthet különböző architektúrához tartozó (például 32 és 64 bites) csomagokat egymás mellé, a rendszer pedig saját hatáskörben megoldja azok függőségeit. A Debian 7 egyébként elérhető 32 és 64 bites x86 platformra, PowerPC, Oracle SPARC, little és big endian MIPS-re, Itaniumra, IBM S/390-re és ARM-ra. Ez utóbbira kétféle verzió létezik, függően a lebegőpontos egység képességeitől, a régebbi hardverekre az armel, az újabbakra az armhf verziót lehet telepíteni.

A Debian fejlesztői kiemelt fontosságúnak tartják, hogy a felhők is valódi szabad szoftveres alapokra épüljenek. Ennek megfelelően a Debian kapott néhány olyan eszközt, amelyekkel könnyebben építhetőek automatizált adatközponti rendszerek. A Debian 7 ezért OpenStack-elemekkel és beépített Xen Cloud Platform virtualizációval érkezik, ez utóbbival már alapból működik OpenStack, CloudStack és OpenNebula platformokon is.

A Debian 7 részletes újdonságai a kiadó oldalán érhetőek el, a telepítési útmutatóval egyetemben. A rendszerkép letölthető a projekt oldaláról illetve (ajánlott módon) BitTorrenten keresztül is.

Forrás: http://www.hwsw.huFeltöltve: 2013. 05. 06. 17:57
Copyright © 2012 U'n'IT Network. Minden jog fenntartva.