Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Az oldal tartalama egy frissebb verziójú Adobe Flash Player telepítését igényli.

Get Adobe Flash player

Iratkozzon fel hírlevelünkre!   Akciós ajánlatok várják minden hónapban.  


Másodpercenként 10 gigabitre gyorsul az USB

Elkészült az USB 3.1 szabvány, amely másodpercenként 10 gigabitre emeli a kommunikáció sebességét. 2015 körül érkezhetnek az üzletekbe az első USB 3.1 eszközök.

A Universal Serial Bus (USB) 1.0 szabányt még 1995-ben ratifikálták, az interfész legfeljebb 12 megabites másodpercenkénti átviteli sebességre volt képes, amivel messze kiemelkedett az akkori mezőnyből, a soros és párhuzamos port nyújtotta teljesítménynél sokkal többet tudott, ráadásul egy viszonylag egyszerű, olcsób kábel segítségével. A kortársak közül a FireWire sebessége messze felülmúlta az USB-ét (400 Mbps), azonban sokkal drágább volt és a támogatása sem volt olyan széles körű, így kevésbé terjedt el.

Az USB 2.0 öt évvel később, 2000-ben született meg, 480 megabites másodpercenkénti csúcssebességet kínálva. A FireWire új verziója ezt is lefőzte a maga 800 megbitjével, azonban az USB eddigre annyira széles körben elterjedtté vált, hogy a FireWire-nak esélye sem volt ellene és megrekedt a professzionális videofeldolgozás területén. Az USB 2.0 visszamenőleges kompatibilitást kínált a korábbi szabvánnyal, így a régi verziót használó eszközök csatlakoztathatóak voltak a számítógépek USB 2.0 portjaihoz is.

Az USB 2.0-t nyolc évvel követte az USB 3.0, amely 5 gigabites csúcssebességre képes. Ez a szabvány szintén visszamenőleg kompatibilis a korábbiakkal, elterjedését azonban nagyban hátráltatta, hogy az Intel sokáig mellőzte az alaplapjain és a chipkészletein. A világ első számú chipgyártója feltehetően abban reménykedett, hogy az USB helyett sikerre tudja vinni a saját fejlesztésű, 20 gigabitre képes Thunderbolt interfészét, azonban az a mai napig ritkaságnak számít, alig több mint 100 készülékbe került be (pl. Apple MacBook), szemben az USB-vel, amely meghódította az egész világot.

A tegnap elfogadott USB 3.1 szabvány elődjének kétszeresét, 10 gigabitet képes továbbítani másodpercenként. Az új interfész  továbbra is kompatibilis visszafelé, vagyis a régebbi USB eszközök használhatók lesznek az új csatlakozókban és a kábeleket sem kell újabbra cserélni. A szabványt gondozó USB Implementers Forumnak mintegy 800 cég a tagja, megszámlálhatatlanul sok termék támogatja az USB szabványt.

Az USB-t támogató gyártók csoportja több konferenciát is szervez az ősszel a fejlesztők számára, ahol megismerhetik a technológia részleteit. A tervek szerint az új, kétszeres sebességet kínáló USB 3.1 várhatóan 2015 körül tűnik fel a termékekben, vagyis ekkorra várható az első perifériák és alaplapok, PC-k piaci megjelenése.



Feltöltve: 2013. 08. 04. 22:10
Copyright © 2012 U'n'IT Network. Minden jog fenntartva.