Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Az oldal tartalama egy frissebb verziójú Adobe Flash Player telepítését igényli.

Get Adobe Flash player

Iratkozzon fel hírlevelünkre!   Akciós ajánlatok várják minden hónapban.  


Haladékot kapott a Windows 7 a boltokban

2014 októbere után is forgalomban maradhatnak a Windows 7 Professional verzióval előre telepített PC-k a boltokban, a Microsoft egyelőre nem közölte a dátumot, amikor a gyártóknak le kell állni a rendszer értékesítésével. A támogatás idejét a döntés nem érinti.
Maradhat a Professional


A korábban kommunikált 2014 októberi dátum után is engedélyezi a Microsoft az OEM partnerei számára, hogy Windows 7-tel előre telepített gépeket gyártsanak és árusítsanak, derül ki arról a weboldalról, ahol a különféle operációs rendszerek életciklusával kapcsolatos információkat részletezi a cég. A redmondi vállalat korábban azt kommunikálta, 2014 októbere után a partnerek nem gyárthatnak és értékesíthetnek Windows 7-tel előre telepített PC-ket, most azonban a cég kitolta ezt a dátumot. Igaz, a  hosszabbítás csak a vállalati "Professional" verzióra érvényes, az otthoni változatok (Home Basic, Home Premium, Ultimate) esetében a dátum továbbra is 2014. október 31.

A Professional árusításának végső határidejét később, de legalább egy évvel a tényleges időpont bekövetkezte előtt teszi közzé a cég. Érdemes tudni, hogy a kereskedelmi forgalmazás megszűnése ebben az esetben azt jelenti, hogy új rendeléseket már nem teljesítenek a gyártók, de az üzletek és kereskedők a készleteket kiárusíthatják, így a határidő után is bizonyára lehet majd Windows 7 Professional operációs rendszerrel előre telepített PC-t vásárolni.

A downgrade jogot sem érinti a változás, egy újabb üzleti Windowszal megvett gépet továbbra is lehet majd Windows 7-tel használni. Vállalati felhasználásra inkább érdemes ilyen PC-ket vásárolni, majd az operációs rendszert lecserélni, amennyiben az szükséges. A Windows 7-tel megvett gépekhez ugyanis extra költséget jelent majd a Windows 8.x beszerzése, egy Windows 8.x rendszerrel viszont gyakorlatilag két operációs rendszert (Windows 7, Windows 8.x) kapunk egy áráért. Végleges döntést hozni erről persze csak a következő Windows (Windows 9?) árazásának, képességeinek és licencelési feltételeinek ismeretében érdemes.

A támogatás vége nem érintett

A dátumok módosítása a hivatalos kommunikáció szerint nem érinti a Windows 7 támogatásának megszűnését. Az operációs rendszer "mainstream supportja" 2015. január 13-án jár le, az "extended support" pedig 2020. január 14-én. Ez az utolsó dátum, amíg a Microsot biztonsági és egyéb frissítéseket közzétesz, funkcionális javítások készítését és új képességek beépítését csak a támogatási szerződéssel rendelkező szervezetek kapnak.

A fentiek alapján viszont logikus lenne azt gondolni, hogy a Microsoft a Windows 7 támogatásának megszüntetését is ki fogja tolni, hasonlóan a Windows XP-hez. A vállalat ugyanis azt vállalja nyilvánosan, hogy az operációs rendszer kereskedelmi forgalmazásának megszűnéséről egy évre előre ad tájékoztatást. Amennyiben ez valóban így történik, akkor a Windows 7 Professional forgalmazásának vége biztosan a mainstream support megszűnése után esedékes, vagyis a cég partnerei olyan gépeket fognak árusítani, amelynek mainstream támogatása már lejárt.

A cégek szeretik a Windows 7-et

A Windows 7 részesedése az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett. Ahogy közeledik a Windows XP támogatásának befejezése (2014. április), a felhasználók láthatóan kezdik elhagyni a jól bevált rendszert, de a Microsoft minden igyekezete ellenére nem a legújabb Windows 8.x-re, hanem Windows 7-re váltanak. A NetMarketShare statisztikái szerint 2013 márciusában még 44,7 százalék volt a Windows 7 részesedése a webhasználati statisztikák alapján az internetre kapcsolódó PC-k között, ez mára 47,8 százalékra emelkedett.

A mostani döntés oka minden bizonnyal az, hogy a vállalati szektorban a Microsoft által időarányosan tervezettnél jóval alacsonyabb a Windows 8.x részesedése, a nagy szervezetek egy része még a Windows XP-t cseréli Windows 7-re. A Microsoft ezért szeretné biztosítani, hogy az üzleti vásárlók továbbra is korlátlanul hozzáférnek "kedvenc" operációs rendszerükhöz. A dobozos Windows 7 rendszerek kereskedelmi értékesítését a vállalat tavaly ősszel befejezte (ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a meglevő készletek kiárusítása zajlik), a Starter Edition pedig még 2012-ben, a Windows 8 megjelenése környékén eltűnt a piacról.

Forrás: hwsw.hu



Feltöltve: 2014. 02. 17. 14:16
Copyright © 2012 U'n'IT Network. Minden jog fenntartva.