Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Az oldal tartalama egy frissebb verziójú Adobe Flash Player telepítését igényli.

Get Adobe Flash player

Iratkozzon fel hírlevelünkre!   Akciós ajánlatok várják minden hónapban.  


Mit hozott az új Ubuntu Server?

A cloudszolgáltatások egyik igáslova az Ubuntu Server, ebbe az irányba fejleszti tovább a rendszert a Canonical is. A cég ígérete szerint minden korábbinál jobban illeszkedik felhős környezetbe az Ubuntu.

Megérkezett az Ubuntu 14.04 LTS, a Trusty Tahr ("Megbízható Kőszáli Kecske") - jelentette be a Canonical tegnap, az asztali, tabletes és okostelefonos kiadás mellett pedig értelemszerűen letölthető a szerveres verzió is. Az LTS kiadás fontosságát nehéz túlbecsülni, a hosszú támogatási horizonttal rendelkező verzióra cégek és intézmények is nagy számban építenek, mind a kliensoldalon, mind a szerveroldalon. A Canonical támogatási politikája szerint ez a kiadás 5 évig támogatott, várhatóan nagy számban váltanak rá a (hamarosan lejáró támogatással rendelkező) 10.04 LTS-ről is. Alább összeszedtük, hogy a szerveres kiadás milyen újdonságokat tartalmaz.

OpenStack-integráció, ARM támogatás

A Linux-disztribúciók egyik nagy csatatere a felhős rendszereké, nem csoda, hogy a Canonical is nagy hangsúlyt fektetett a fejlesztésben erre a területre. A cég bejelentése szerint a 14.04-et már az alapoktól a modern adatközponti igényekhez igazítva tervezték, ezért (természetesen) maximális támogatást nyújt a virtualizált, felhős és skálázódó környezetekhez, úgy vendég OS-ként, mind gazdaként. A rendszer támogatja az összes nagyobb infrastruktúraszolgáltató egyéni környezetét, így az Amazon, a Microsoft, a Joyent, az IBM vagy a HP felhőjén is módosítás nélkül futtatható.

Ezt a rugalmasságot egészíti ki az OpenStack Icehouse kiadásának támogatása, amellyel a technológiát használó felhőkön is minden probléma nélkül futhat az Ubuntu 14.04. Fontos megjegyezni, hogy az OpenStack-integrációra ugyanúgy vonatkozik az öt éves támogatás, mint a rendszer egyéb elemeire, így Icehouse környezetben garantáltan működni fog ez a kiadás hosszabb távon is, mint ahogy az Ubuntu 14.04-ben levő OpenStack-komponensek is biztosan kapnak frissítéseket a fejlesztőcsapattól.

A 14.04-ben hivatalos, teljes körű támogatás jár három utasításkészlet-architektúrához is, az x86 (és AMD64) és a POWER mellett az ARM64 is első osztályú platformmá vált. A különböző ISA-k támogatása nem csak az operációs rendszerre, hanem az azon futó alkalmazásokra, illetve a kapcsolódó üzemeltetési, erőforrás-allokációs és automatizációs eszközökre is kiterjed. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a szoftveres oldal készen áll az ARM64 szerveroldali terjedésére, és amennyiben a hardver is elkészül, megindulhat az ISA hódítása. A támogatott hardverek listájára felkerült az Intel Avoton és Knights Bridge is, de a korábbi generációs ARMv7 architektúra is támogatott.

Frissített Linux kernel és alkalmazások

Az Ubuntu Server 14.04 már a Linux kernel 3.13-as verziójával érkezik, ami az előző, 12.04-ben használ 3.2-höz képest igen jelentős előrelépéseket hoz. A kernelben az elmúlt két évben megújult a hálózatkezelés (Open vSwitch 2.0.1 támogatás, jobb bonding és bridging, illetve jobb hibatűrés), a virtualizáció (Xen-on-ARM, VMware-támogatás, KVM 2.0, Hyper-V libvirt 1.2.2). Végre alapértelmezetten bekapcsolt állapotú a TCP Fast Open, ami a kapcsolat felépítését egy kommunikációs körrel meggyorsítja.

Nagyot lépett előre a fájlrendszerek sebessége és késleltetése, valamint a kvóták támogatása Ext4 és Btrfs alatt. A biztonsági oldalon az AppArmor technológia finomhangolhatósága, és az Integrity Measurement Architecture az újdonság, ez utóbbi a rendszer integritását képes futás közben figyelemmel követni. A rendszerrel mellékelt szoftverek, csomagok listája is frissült, a 14.04-ben a Tomcat 6-ot a 7-es váltja, Postgresql 9.1 helyett 9.3 került, és feliratkozott a Docker 0.9, a Puppet 3.0, a Qemu 2.0, libvirt 1.2.2, LXC 1.0 és természetesen 5.5-re váltott a MySQL. Ezzel az Ubuntu egyébként az egyetlen nagy közösségi Linux, amely kitart az Oracle által felügyelt nyílt adatbázis mellett, a többiek már mariaDB-re váltottak.

Juju és MaaS

A 14.04 természetesen fontos mérföldkő a Canonical két szerveres technológiájának fejlődésében is. A MaaS (metal-as-a-service) az Ubuntu provisioning eszköze, amellyel a "házi felhő" erőforrásait oszthatjuk ki a különböző feladatok, virtuális gépek, stb. között. A MaaS most megújult hálózati modellező eszközzel gazdagodott, amellyel virtuális és fizikai hálózatok kezelhetőek, LLDP-adatgyűjtés révén pedig képes megtanulni azt is, hogy a csatlakoztatott gépek hol, hogyan csatlakoznak. Az eszköztárban bővült a DHCP, PXE, DNS, energiatakarékosság beállításokra vonatkozó minták száma, így a konfigurációnál a megfelelő szerepek finomíthatóak tovább, nincs szükség az alapoktól újradefiniálni a kiszolgáló szerepét.

A Juju a Canonical "deployment" és "orchestration" eszköze (aki tud ezekre frappáns magyar fordítást, küldje el nekünk!), amellyel szolgáltatások telepíthetőek és indíthatóak saját vagy bérelt infrastruktúrán, előre elkészített konfigurációs fájlokból, gyakorlatilag percek alatt. A szoftvereszközt immár három éve fejlesztik, és mára támogatja a jelentősebb felhős architektúrákat és szoftverkombinációkat (például OpenStack+Hadoop).

Az új kiadás még több előre konfigurált szolgáltatást tud, például három shardból álló MongoDB klaszter, scale-out Hadoop-csomag vagy teljes, felügyelettel együtt felálló Rails stack. Ilyen új, charmnak nevezett konfigurációk rendszeresen jelennek meg, és természetesen a felhasználó is készíthet sajátot. A Charm Store-ban található konfigurációk ma már mintegy 130 szolgáltatást támogatnak, a listán a fent említetteken túl a Cassandra, MySQL, PostgreSQL, ElasticSearch, Jenkins, Apache Syncope, Redis, Varnish is megtalálható, a sor pedig folyamatosan bővül. A 14.04-ben a Juju végre grafikus interfészt is kapott, amely a konfigurált szolgáltatások vizualizációját teszi lehetővé, ez pedig még az iparági veteránoknak is hasznos lehet.

forrás: hwhsw.hu



Feltöltve: 2014. 04. 24. 07:31
Copyright © 2012 U'n'IT Network. Minden jog fenntartva.