Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Az oldal tartalama egy frissebb verziójú Adobe Flash Player telepítését igényli.

Get Adobe Flash player

Iratkozzon fel hírlevelünkre!   Akciós ajánlatok várják minden hónapban.  


Fizetős zeneszolgáltatás indítására készül a YouTube

A YouTube hivatalosan is megerősítette, hamarosan saját streaming zeneszolgáltatást indít. A cég már több kiadóval is megállapodott, noha számos kritika érte a lemezcégeknek kínált előnytelen feltételei és rugalmatlansága miatt.

Fizetős zenestreaming szolgáltatás indítását tervezi a YouTube. A Reuters szerint a Google tulajdonában lévő videómegosztó megerősítette a régóta terjedő pletykákat és több száz kiadóval kötött megállapodást az új termék kapcsán - nem sokkal azután, hogy a cég számos kritikát kapott mert kilátásba helyezte, felfüggeszti a hirdetési lehetőségeket azon kiadók csatornáin, amelyek nem hajlandók részt venni az újonnan induló szolgáltatásban. A Worldwide Independent Music Industry Network szerint ráadásul a vállalat határozottan előnytelen feltételeket kínált és azok esetleges megváltoztatása elől is elzárkózott.

A YouTube egyelőre nem nyilatkozott a megállapodások részleteivel kapcsolatban, a cég mindössze annyit mondott, hogy a szolgáltatással új bevételi forrást kínál a zeneipar számára azzal, hogy a videómegosztó előfizetéses zenei funkciókat is bevezet, amely további nyereséget hoz majd a kiadóknak "az oldal által évente generált több százmillió dolláros bevétel mellé". A Reuters forrásai szerint a kritika ellenére a vállalat már megegyezett a lemezkiadók 95 százalékával akikkel korábban is együtt dolgozott - ugyanakkor azt is elmondták, egyes videók blokkolása vélhetően "szükséges" lesz, hogy a későbbi szolgáltatás előfizetői egységes felhasználói élményt kapjanak.

A YouTube zeneszolgáltatása várhatóan még a nyár vége előtt elérhetővé válik, a tartalmak közbeiktatott hirdetések nélkül lesznek elérhetők rajta, illetve offline zenehallgatásra is lehetőséget biztosít majd. A hasonló streaming megoldások, mint a Spotify vagy a Deezer népszerűsége folyamatosan növekszik és a Beats Music megvásárlásával már az Apple is belépett erre a gyorsan bővülő területre.

Persze a Google sem mondható kezdőnek, hiszen Play Music All Access szolgáltatása már jó ideje létezik - éppen ezért furcsa, hogy a vállalat berkein belül egy újabb, hasonló kezdeményezés tűnik fel. Egyelőre nem világos, egy YouTube zeneszolgáltatás mitől lehetne több vagy más mint a Play Music All Acccess, nincs kizárva ugyanakkor, hogy a két termék együttműködik majd valamilyen módon, esetleg az egyik előfizetői kedvezményesen juthatnak majd a másik által kínált többlettartalmakhoz például.

Annyi ugyanakkor sejthető, hogy a vállalat nyáron már kész formájában adja majd ki a terméket, ellentétben korábban bevett gyakorlatával: eddig a Google az új termékeket először többnyire béta változatban tette elérhetővé, majd a visszajelzések alapján alakította ki a végleges verziót. A keresőóriás stratégiája tehát egyelőre meglehetősen homályos, ahogy az is, pontosan milyen feltételek váltották ki a zeneipar ilyen heves tiltakozását. Valószínűtlen hogy a vállalat készületlenül ugrik fejest egy hasonló vállalkozásba, vagy hogy magának akarna konkurenciát csinálni - a cég jövő heti konferenciáján mindenesetre valószínűleg kiderülnek még részletek.

forrás: hwsw.hu



Feltöltve: 2014. 06. 22. 17:13
Copyright © 2012 U'n'IT Network. Minden jog fenntartva.