Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Az oldal tartalama egy frissebb verziójú Adobe Flash Player telepítését igényli.

Get Adobe Flash player

Iratkozzon fel hírlevelünkre!   Akciós ajánlatok várják minden hónapban.  


SPAM és vírus szűrés

SPAM

A kéretlen elektronikus levelek (SPAM - ek) komoly veszélyt jelentenek vállalkozása működésére. 

Az ilyen levelek tartalma általában valamilyen reklám, általában illegális szerek (pl. vényköteles gyógyszerek vásárlása recept nélkül) vagy különféle szexuális segédeszközök, potencianövelők stb. értékesítését igyekszik megvalósítani. A fentiek jelentik a kisebb veszélyt, viszont egyre több olyan SPAM érkezik az email fiókokba, amely banki adatokat próbál kicsalni a felhasználótól (ez az ún. phishing, azaz adathalászat) vagy tartalmaz valamilyen linket, amelyre rákattintva a felhasználó eljut egy olyan weboldalra, ami vírusokat, trójaikat vagy egyéb kártékony esetleg kémprogramokat telepít a számítógépre. Ilyenformán többnyire észrevétlenül válik fertőzötté a cég egész rendszere, hiszen a vírus amint bejutott egy számítógépre a hálózaton, igyekszik mindegyikre rákerülni és megfertőzni. Ez általában azért szokott sikerülni, mert a belső céges hálózatok védelme többnyire nem megoldott.

Ma Magyarországon minden alkalmazott napi átlag 40 kéretlen levelet kap ismeretlen feladótól, általában nemkívánatos tartalommal. Ez a fent említett veszélyek mellett elvonja az értékes munkaidőt, mivel kitörlésükre időt kell fordítani, továbbá még egy stressz forrást jelent a fiókok tulajdonosainak.

Mi a megoldás?

Szerencsére ma már rengeteg fejlett szoftveres és hardveres eszköz áll rendelkezésre, melyekkel kivédhetők a kéretlen levelek.

A spamszűrés fizikailag két helyen valósulhat meg a cég rendszereiben. Az egyik, ún. decentralizált megoldás esetében minden felhasználó számítógépén fut egy spamszűrő szoftver ami kizárólag az adott fiókba érkező leveleket vizsgálja. Ez a megoldás nem mondható biztonságosnak, mivel a felhasználó megváltoztathatja beállításait, ami a szűrés minőségét ronthatja. Ugyanezt akár vírusok is megtehetik! Nem véletlen, hogy kizárólag ilyen megoldásokat kínálnak ingyen.

A másik megoldás az ún. központosított spamszűrő használata. Nagy előnye a decentralizált szűrőkkel szemben, hogy már a levelezőszerveren megállítja a spam hálózatba jutását, azaz egyfajta „előretolt” védőállásként értelmezhető. Így a spam nem jut be a hálózatba sem, fejlettebb funkcionalitásának köszönhetően azonban egy ilyen rendszer segítségével könnyen megoldható a kéretlen levelek 99% feletti szűrése is.

Központosított megoldásból is kétféle létezik, szoftveres és hardveres spamszűrők. A szoftveres szűrök kisebb (20 alatti) felhasználószám esetében nyújtanak költséghatékony megoldást, 20 felhasználótól azonban már érdemes beruházni egy olyan hardveres szűrőbe, amely ugyanilyen hatékonysággal látja el a spamszűrés feladatát, de általában olcsóbban bővíthető a felhasználók számának növekedése esetén.

Vírusszűrés és védelem

A számítógépes vírusok olyan kártékony programok, melyek célja, hogy egyéb szoftverekbe beépülve ellehetetlenítsék a számítógép működését, személyes adatokat, információkat szerezzenek meg, vagy éppen saját céljaikra használják a számítógép erőforrásait. A hatékony védelem érdekében kétféle eszköz, egy vírusirtó és egy tűzfal használata javasolt. A vírusirtók folyamatosan frissülő adatbázisuk segítségével felismerik azokat a programokat, amelyek kárt okozhatnak a számítógépben és törlik vagy karanténba helyezik azokat. A tűzfalak érzékelik – és adott esetben blokkolják – a nem kívánt internetes kapcsolódásokat illetve figyelik a számítógépen futó alkalmazásokat. Amennyiben a tűzfal megállapítja, hogy illetéktelen behatoló készül a számítógéphez férkőzni az interneten keresztül, úgy blokkolja a kapcsolatot valamint ha érzékeli, hogy olyan program vagy folyamat kerülne futtatásra, ami kárt tehet a számítógépben, úgy szintén megakadályozza ennek bekövetkeztét.

Nem mindegy azonban, hogy milyen vírusirtót és tűzfalat választunk. Az ingyenes megoldások többnyire csak egyetlen számítógépen futtathatók, holott egy vállalkozás hálózatán minden kliens számára biztosítani kell a megfelelő védelmet. Erre jelentenek megoldást az ún. központosított vírusvédelmi megoldások és tűzfalak. Ezek is elérhetőek hardveres és szoftveres formában és szintén a felhasználószám illetve az elérni kívánt biztonsági szint határozza meg a választást. Egy megfelelő tűzfal és vírusvédelmi megoldás használata tehát megfelelő védelmet nyújt a spamek, vírusok és egyéb illetéktelen, kártékony hozzáférések kivédésére.

Az ilyen rendszerek beállítása és telepítése viszont komoly szakértelmet és tapasztalatot igényel, amit a U’n’it Network Kft. biztosít ügyfelei részére. Szolgáltatásunk keretében segítünk a megfelelő védelmi stratégia kidolgozásában és az eszközök kiválasztásában. Döntés után telepítjük, beállítjuk a választott szoftvereket illetve hardvereket és gondoskodunk arról, hogy ezek mindig naprakészek legyenek. Így az Ön vállalkozásának informatikai biztonsága folyamatosan garantált és rendszerei megbízhatóan, naprakészen látják el védelmi feladataikat.

Köszönjük, hogy ajánlatot kér a U'n'IT Network-től!

Kérjük, töltse ki az alábbi kapcsolatfevételi adatlapot!

Az Ön neve*:
Cégnév:
E-mail*:
Cím:
Telefonszám*:

Kérjük ellenőrizze, hogy a csillaggal jelölt mezőket helyesen adta-e meg!

Kérjük jelőlje, hogy mely szolgáltatásaink érdeklik Önt!
 Rendszerüzemeltetés
 Hálózatépítés
 Megelőző karbantartás
 Szerverbérlés
 IP alapú telefonközpont
 Storage Vault

Copyright © 2012 U'n'IT Network. Minden jog fenntartva.