Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Az oldal tartalama egy frissebb verziójú Adobe Flash Player telepítését igényli.

Get Adobe Flash player

Iratkozzon fel hírlevelünkre!   Akciós ajánlatok várják minden hónapban.  


Cloud

FIGYELEM! Háromnapos teszt hozzáférés kérhető ide kattintva.

Felhőben tárolt adatok


Az internettechnológia rohamosan fejlődik, s az új lehetőségek új trendekké alakulnak. A cloud computing úgy jelent meg a legtöbb felhasználó életében, hogy nem is tud róla. Pedig a számítási felhők használata ma már mindennapos, elterjedésük pedig a web jövője.

Az internetet sokan akik nem az IT szektorban mozognak egy virtuális világként képzelik el, holott a rajta lévő adatok nagyon is fizikálisan érhetők el: a weboldalak szervereken találhatók, onnan érjük el őket, és ugyanígy fizikailag létező szervereken helyezkednek el a képek, videók és zenék is. Ha például egy fontos dokumentumot az otthoni gépünkön tárolunk, nem érjük el egy kollégánk számítógépén, hacsak nem készítettünk belőle egy másolatot. Ha mégis átküldjük neki, és átszerkesztjük a fájlt, a mi gépünkön akkor is az eredeti, érintetlen dokumentum marad meg.

A network cloudban, tehát felhőben tárolás viszont lehetővé teszi, hogy az adatokat távolról, gyakorlatilag akárhonnan elérjük az interneten keresztül. Ahelyett, hogy például egy szövegfájlt csak az otthoni gépen tartanánk és szerkesztenénk, egy online elérhető felületen gondozzuk. Akárhol is lépünk be a jelszóval védett szerkesztőfelületre, mindig az éppen aktuális fájlt találjuk. Akár többen is dolgozhatunk rajta egy időben. A világ bármely pontjáról elérhető lesz bármilyen adat, ahol elérhető az internet.


A technológia már régóta működik


Sokan tárolják adataikat felhőben anélkül, hogy tudnának róla. A Google online dokumentumkezelője például nem a számítógépünkön lévő fájlok szerkesztését teszi lehetővé, a Google-fiókunkba lépve pedig akárhonnan elérhetjük az elmentett anyagokat. Ugyanígy az okostelefonok vagy éppen táblagépek használnak felhőben tárolt adatokat, ami nagyon megkönnyíti a különböző eszközök közötti szinkronizálást. A telefonkönyvünket például azonnal átmásolhatjuk az új készülékbe, ha az adatait egy távoli szerveren tároltuk.

Főleg naptárbejegyzések és hasonló adatok esetében használják az emberek a felhőtechnológiát a mindennapokban. Az okostelefonunkon beállított találkozó emlékeztetőjét a számítógépünkön is láthatjuk, ha a találkozó időpontját a telefon nem a saját memóriájában menti el, hanem egy internetes szerveren.

Biztonság és hatékonyság


A felhő alapú információkezelés még biztonságosabb is, mint a legtöbb korábbi technika. A szerverek védettek, ráadásul a legtöbb szolgáltató (mi biztosan) több példányban is eltárolja és titkosítja anyagainkat. Ha pedig adatainkat a saját gépünkön tároljuk, annak merevlemeze esetleg tönkremegy, könnyedén elveszhet minden, amiről nincsen biztonsági másolatunk. Az általunk nyújtott felhőszolgáltatás ezzel szemben mindenről többszörös másolattal is rendelkezik, így adatvesztés esetén (véletlen törléskor, rosszúl sikerűlt upgrade után) azonnal pótolni tudjuk az elveszett állományokat, konfigurációkat vagy akár a teljes virtuális gép működő állapotát.

A privát számítási felhő mellett céges felhasználásra is kiválóan alkalmas a rendszer, sőt a U'n'IT Network kifejezett célcsoportja a kkv szektor. Úgy gondoljuk az IaaS szolgáltatás kifejezetten a vállalatok számára nyújt széles lehetőségpalettát. Ha az IT oldalról (rendszergazda) közelítjük meg a lehetőséget, kiváló megoldás lehet azon szolgáltatások kiszervezése amely random nagyságú erőforrást igényel, vagy ha előrelátóan gondolkodunk, a cég növekedésével az IT infrastruktúrának is növekednie kell(ene), amire költséghatékony megoldás lehet a U'n'IT Network, felhő szolgáltatása. Legyen szó egy fejlesztői szerver infrastruktúráról, vagy csak egy web esetleg levelező szerverről, egy VPN szolgáltatásról az egyszeri nagy beruházási költségek elkerülhetőek, nincs gondunk a hardverhibákból adódó leállásokkal, nem kell pénzt könyörögnünk az üzlettől az egyszeri beruházásokra/fejlesztésekre/bővítésekre. Mi is úgy gondoljuk, léteznek bizonyos területek amelyeknél nem alkalmazható hatékonyan vagy nem indokolt felhő alapú szolgáltatás igénybevétele mint példáúl a fájl szerver szolgáltatások. A legtöbb esetben ez szerintünk igaz, de bizonyos speciális esetekben érdemes lehet ezt a szolgáltatást is kiszervezni, ha a cég alkalmazottjai nagyrész az irodán kívűl dolgoznak szerte a világban, így a külföldi sávszélesség nagy valószínűséggel stabilabb és szélesebb egy átlag irodai internetkapcsolatnál, (mi garantáljuk, hogy nálunk az) esetleg biztonsági okokból ezen roaming kollégákat elszeparálni a "felhőbe". 

Fizikai szerverek és a felhő


A fizikailag elhelyezett szerverek számos hátránnyal rendelkeznek a felhő technológiával szemben. Ha saját szervert rendelünk, annak összeállítása és telepítése hosszú időt vehet igénybe, ráadásul az amortizáció miatt néhány év múlva le kell cserélnünk. A felhő technológia segítségével viszont pillanatok alatt, néhány kattintás segítségével új virtuális szervert indíthatunk.

Megválaszthatjuk az operációs rendszert, megadhatjuk a szerver adatait, ha pedig nagyobb teljesítményre lenne szükségünk, nem kell új hardvert rendelnünk, elég a vezérlőpultban átállítani az igényeket. A felhő alapú szerverszolgáltatásban egy kész szervergép klónozása is csupán néhány pillanat műve. Nem egy vagy kettő, hanem akár négy vagy több biztonsági mentéssel rendelkezhetünk. Nem kell félni, hogy a szerver megsérül, az adatok pedig elvesznek, mivel a felhőben tárolt adatokat nem veszélyezteti közvetlenül a fizikai megsemmisülés.A felhő nem VPS


A felhő egy virtuális infrastruktúra, több egyszerű virtuális szervernél. Nem egy előre beállított csomag szerint lehet használni más szerver erőforrásait, hanem teljesen szabadon állíthatjuk be, hogy éppen mire van szükségünk. Néhány kattintás, és megadhatjuk a RAM, a HDD értékeit vagy éppen a processzormagok számát. Nem egyetlen szervergépen kapunk virtuális szeletet, hanem több szerver közösen szolgálja ki az igényeinket.

A cloud a rendszerfelügyeleti rendszerek hatékonyságának növelésében utolérhetetlen eredményekre képes.

 


A számítási felhő az új paradigma


Kétségtelen, hogy a cloud technológia teljesen más: korábban termékeket vásároltunk, mikor például irodai szoftvercsomagot vettünk. Most már szolgáltatást vásárolunk, mert a felhőben használt Office-irodacsomag önmagában nem elég, állandóan elérhető szolgáltatásra van szükségünk. A dobozos szoftverek ideje a felhővel hamarosan lejár.

Természetesen nem kerül minden felhőbe egyik napról a másikra, most hosszú időn keresztül hibrid világra számíthatunk: bár kollégáinkkal felhőben szerkesztjük a dokumentumokat, ha azokat átküldjük egy másik vállalkozásnak, lehet, hogy letöltjük és hagyományos fájlként továbbítjuk. Erre nem lenne szükség, de az új technológiáktól sokan tartanak. Pedig mind szerverként, mind nap mint nap használható eszközként a felhő biztonságos és nagyon hatékony.

Céges weboldalunk/levelezésünk működtetéséhez saját szerverre, internetkapcsolatra és rendszergazdára van szükség. Természetesen bérelhetünk szervert is, de alapvetően a látogatottság növekedésével vagy a gépek elöregedésével folyamatos kiadásokra vagyunk kényszerítve és ezzel számolnunk kell.

A többször említett előnyök között ismételten tudatosítjuk, hogy a felhőben csak annyi kapacitást használunk, amennyire a valóságban szükségünk van. Ha több erőforrásra van szükségünk, azonnal bővíthetünk hardver beruházási költség és szolgáltatás kiesés nélkül, ha viszont kevesebb is elegendő, úgy nincs pazarlás és lefoglalt, de ki nem használt erőforrás, nyugodtan visszábvehetünk az erőforrásokból.

Ez a korlátlan skálázhatóság teszi lehetővé, hogy gigászi kiépítési költségek nélkül akár kifejezetten nagy értékű szolgáltatásokat vehessenek igénybe a vállalkozások. A felhő alapú webszolgáltatás olyan lehetőségeket ad a kis- és középvállalkozások kezébe, melyeket korábban csak a nagyvállalatok engedhettek meg magunknak.

Miben új a számítási felhő?


A U'n'IT Network nem konkrét hardvert ad bérbe, hanem a saját erőforrás-készletéből megadott adattárolási és adattovábbítási tömböt. A felhasználó annyi erőforrást használ a felhőből, amennyire szüksége van: ha több kell, akkor többet biztosítunk, ha pedig kevesebbre van szüksége, akkor a felszabadult részt más felhasználó kapja meg.

A felhő megvalósítja azt, amit sokan hangoztattak már az IT-iparban: a fogyasztó számára teljességgel lényegtelen az informatikai architektúra, a háttérország. Nem érdekli, hogy mekkora szerverek vannak vagy hol helyezkednek el a weblapja fájljai. A lényeges, hogy könnyedén kezelje és bárhol-bármikor elérje ő és mások azt, amit meg elérhetővé akar tenni.

Akár magán vagy akár nyilvános számítási felhővel is dolgozunk, alapvető, hogy jól bővíthető és önkiszolgálóan működő rendszert használunk. Ha nagyobb erőforrásra van igényünk, akkor gyorsan bővíthetünk. Mivel nem futnak kihasználatlanul szerverek, hiszen a felhőben minden felhasználó annyi erőforrást kap, amennyire éppen szüksége van, így rendkívül költséghatékony és környezettudatos megoldás a számítási felhők alkalmazása.

Miben jobb a felhőben tárolt szerver? Foglaljuk össze!

  • Nincs többé adatvesztés

A cloud alapja a redundancia, tehát minden adatot többször is eltárolunk és minden erőforrást, kiszolgálót, hardver elemet duplikálunk. Ha példáúl meghibásodna egy szerver vagy egy hálózati eszköz, a rendszer azonnal egy másik, működő erőforrásra áll át, ugyan ez történik egy adattároló (storage) meghibásodása esetén is. Nem fordulhat elő adatvesztés.
  • Mindent kézben tarthatsz

A letisztult és egyszerűen használható online adminisztrációs felület segítségével mindent néhány gombnyomással irányíthatunk. Ha új szerverre lenne szükség vagy egy meglévőt kell bővíteni, mindez csak pár pillanat műve! Nem kell senkit fölhívni, nem kell senkire sem várni.

  • Korlátlan bővítési lehetőség

Bármikor szükség lehet akár hirtelen is több memóriára vagy nagyobb szerverre akár csak pár órára. Ha több erőforrásra van szükség, csak néhány kattintás az egész! Elég annyit fizetni, amennyit valóban fölhasznál. A többi erőforrást más kapja meg, s így a környezetet is védjük.

  • Nincs hiány szoftverekben

Felhőben futtatható Windows vagy akár Linux alapú szerver is, sőt ezek többféle változata. A különböző szoftverek ugyanolyan lehetőségeket biztosítanak, mintha nem felhőben dolgoznánk. Levelezőprogramok, irodai szoftverek és egész szerverbeállítások klónozhatók néhány gombnyomással – így könnyű még egy ugyanolyan szervert indítani, ha szükség lenne egy újra.

  • Biztonság mindenek felett

A biztonsági mentések automatikusan is elkészülnek, de egyetlen kattintással is kérhetjük a rendszert, hogy végezzen el egy mentési folyamatot (ez jól jöhet frissítések telepítése előtt) vagy két kattintással visszaállíthatunk egy korábbi változatot rendszerünkről. Csak a felhasznált merevlemez-területről csinálunk mentést, az üres helyekről nem, így gyorsabban és könnyebben kezelhetjük a biztonsági mentéseket.

A U'n'IT Network felhőt többrétegű biztonsági védelem óvja meg, védett hálózatból érhető el és több tűzfal is védi azt. Minden hardver elem redundáns, és minőségi eszközökből áll. Kis pikantériája az infrastruktúrának, hogy egy saját szerverteremben építettük meg vidéken, tehát nem egy budapesti szerverhotelben található. A terem rendelkezik 0-24 órás felügyelettel, klimatizált, szünetmentesített, egy automatizált katonai aggregátor biztosítja a szünetmentes áramellátást áramszünet esetén, 2 x 1 Gbit optikai internetbetáppal ellátott amihez saját /20 IPv4 tartomány tartozik.

A U'n'IT Network nem tűzte ki célúl a hatalmas multinacionális cégek kiszolgálását, úgy gondoljuk, hogy nem tudjuk (és nem is akarjuk) a versenyt fölvenni a külföldi nagy szolgáltatókkal (pl.: amazon), de a haza kkv szektorban mindenképpen erős fogaskerék szerepet akarunk vállalni a felhő alapú szolgáltatásunkkal is.


Az alábbi táblázatban tájékozódhat és meg is rendelheti az Ön számára legmegfelelőbb csomagot. Jelenleg csak az átutalás vagy PayPal fizetési lehetőségek állnak rendelkezésre, de a nagyon közeli jövőben bevezetjük partnerportálunkat, ahol akár bankkártyával is megrendelheti bármely szolgáltatásunkat a fizetést követően az automatikusan élesítésre is kerül.


 
Az alábbi videóban bemutatjuk a szolgáltatást. Miután rákattintott a lejátszásra kérjük kattintson a lejátszón megjelenő a fogaskerék ikonra (settings), és válassza a "720p" verziót.

FIGYELEM! Háromnapos teszt hozzáférés kérhető ide kattintva.
 
Copyright © 2012 U'n'IT Network. Minden jog fenntartva.